En 997 med 858 hk

Jo, Schweiziska Sportec har lyckats krama ur 858 hk och 870 Nm ur den vanliga boxermotorn!!



858 hästkrafter i en Porsche 911 låter onekligen som en livsfarlig kombination. Men med moderna tiders avancerade fyrhjulsdrifts- och antisladdsystem är det fullt möjligt. Det visar den schweiziska stylingfirman Sportec. Schweizarna är vana trimmare av Porsche 911 och har en hel uppsättning varianter av den senaste 997-generationen. Den värsta av dem alla kallas SPR1 T80.



Exteriört är det förvisso inte så värst extremt. Bortsett från den stora bakvingen är SPR1 T80 en förhållandevis diskret typ som påminner en aning om en legendar som Porsche 959 med sina runda och svullna former. Flitigt utnyttjande av kolfiber och kevlar vid bygget av karossdelarna har hjälpt till att sänka vikten. SPR1 T80 väger in på lätta 1 345 kilo. Även på insidan är det kolfiber som dominerar. Sportec snålar inte på de råa kolfiberpanelerna.



De verkliga stordåden har utförts i motorrummet där den 3,6 liter stora boxersexan har fått en minst sagt rejäl effekthöjning. Sportecs modifieringar ger en maxeffekt på 858 hästkrafter och 870 Nm i vridmoment. Detta vore självklart fullständigt vansinne om det inte vore för systemet som skickar fördelar kraften mellan alla fyra hjul. Varje hjul har därmed 214,5 hästkrafter att handskas med. Detta ger, inte helt oväntat, supersportbilsprestanda. 0-100 km/h går på 3 sekunder blankt och vidare upp till 300 km/h tar det bara 18,9 sekunder. Toppfarten på 380 km/h har uppmätts på Nardo-banan i Italien.



SPR1 är alltjämt något av en dubbelnatur. Torrsumpssmörjning och störtbur gör den till en kapabel banracer, samtidigt som tillvalslistan omfattar lyxdetaljer såsom navigationssystem, multifunktionsratt och luftkonditionering. Är man av den riktigt hårda sorten kryssar man dock för "motorsport exhaust system (not road legal)".



Text och bild från Teknikens Värld.


// Mr Porsche

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback