Nya Porsche 997 GT3

OJ, vilken bil!!

Läs dessa fakta, se på bilderna och sist filmen där Mr Röhl himself rattar den nya besten!

Info hämtad från Auto Motor & Sport.

Fakta:

Inte helt oväntat har nu även 911 GT3 sällat sig till den skara av Porsche-modeller som blivit ansiktslyfta och förbättrade. Men sportmaskinen GT3 skiljer sig lite från de andra för här hittar vi faktiskt ingen direktinsprutning och heller ingen PDK-låda - vilket är lite synd!



Men Porsche har nog dessa tekniska överraskningar på gång och det stora generationsbytet är faktiskt bara några år bort - 2011. Då får 911:an en helt ny kaross som utseendemässigt är sig lik (ingen vågar ändra för mycket) men har bland annat samma hjulbas som nuvarande Boxster/Cayman, det vill säga ungefär en decimeter extra jämfört med nuvarande generation.


 

Enkelt och ändamålsenligt, precis som det ska vara i en 911 GT3 - en av få bilmodeller som går att piska runt en racingbana en hel dag. Vi har provat!


Men även om direktinsprutning och PDK saknas lär nog ingen bli missnöjd med nya versionen av GT3. Motorvolymen har ökat från 3,6 till 3,8 liter och nu har även avgaskamaxlarna fått VarioCam-styrning. Tillsammans innebär det en effektökning med 20 hk, upp till 435 hk, men Porsche understryker speciellt att motorn nu är mera lättkörd med betydligt mer vridmoment längre ner i varvtalsregistret.



Prestanda anges till 4,1 sekund för att ta sig från noll till hundra och upp till 200 km/h behöver man bara 8,2 sekunder. Topphastigheten anges till 312 km/h.


 

Porsche hävdar att timmarna i vindtunneln varit nyttiga, så pass att "downforce" numera är mer än fördubblad jämfört med föregångaren. En praktisk nyhet är att fronten tillfälligt kan höjas med 30 millimeter när man behöver extra markfrigång.


Aerodynamiken har förbättrats med lägre lyftkrafter både fram och bak. Man har faktiskt lyckats med konststycket att skapa mer än dubbelt så mycket downforce, hävdar Porsche, och i deras fall brukar det inte ske genom att offra luftmotstånd och därmed toppfart. Förbättringarna har gett ett lite annorlunda utseende och den som tittar noga upptäcker också bi-xenon strålkastare samt baklampor med lysdiodteknik. En annan detalj som avslöjar nya GT3:an är fälgarna med centrummutter.



Krängningshämmarna har blivit lite tuffare och Porsche har jobbat med PASM-systemet för att få GT3:an ännu mera alert, utan att offra komfort (nåja). Kompositbromsar finns som tillval, precis som förut.

För första gången kommer GT3 med en särskilt sportig variant av PSM, Porsche Stability Management, som gör det möjligt att koppla ur både Porsches Stability Control (SC) och Traction Control (TC) i olika steg. För att ge föraren full kontroll över sin bils köregenskaper kopplas systemen inte in automatiskt - oavsett körförhållandena - förrän han/hon trycker på knappen.


De nya motorfästena, "PADM", kanske kan bidra till att göra GT3:an något tystare - vilket är välkommet på de längre turerna. Men annars sitter man med ett stort flin bakom ratten mest hela tiden!


Nya GT3:an premiärvisas på Genève-salongen i början på mars och leveranserna startar i maj. De som väntar till hösten kan dock beställa en nyhet som Porsche döpt till "PADM, Porsche Active Drivetrain Mount." Det är en ny typ av motorfästen som aktivt känner av när bilen körs hårdare och då även blir hårdare i sig själv. Den stora fördelen är att motorfästena blir mjukare vid normal vardagskörning och därmed inte sprider lika mycket vibrationer och ljud i karossen som förut.

PADM innebär även en snabbare och bättre acceleration från stillastående, något som inte är svårt att förstå för den som stått bredvid och sett hur motorn "hoppar" på en 911:a när bilen sticker iväg.


Ytterligare en komfortdetalj som säkert många lär uppskatta är en elektrisk, tillfällig höjning av markfrigången fram. När man ska köra över en kant eller ett hastighetsgupp går det att med ett knapptryck höja fronten med 30 millimeter.

Priset för nya GT3 i Tyskland
blir 116.947 euro.



Video:




// Mr Porsche

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback