Diesel-Doris

Jepp, snart kommer Porsche Cayenne som diesel.



Text nedan från Auto Motor & Sport:

Porsche meddelade på torsdagen
att ledningen nu givit grönt ljus för en dieselmotor i sportsuven Cayenne. Beslutet är "ett svar på ändrade regler i flera europeiska länder som innebär skattelättnader för dieseldrivna bilar. Dessutom öppnar Porsches ägarandel i Volkswagen Group nya möjligheter att använda dieselteknologi", skriver Porsche i sitt pressmeddelande.

Motorn kommer från Audi, som sedan länge har den i Cayennes systerbil, storsuven Q7. Det handlar om en treliters V6-diesel som ger 240 hk vid 4.000 r/min och 550 Nm vid 2.000 varv. Bränsleförbrukningen enligt ECE-normen uppges till 9,3 l/100 km, med ett utsläpp av koldioxid på 244 gram/kilometer. Dieseln kombineras med Porsches 6-stegade automatlåda Tiptronic S.

Det är den här dieseln från Audi som ska monteras i Cayenne. Det lär inte bli så svårt, eftersom den redan sitter i Audi Q7, som står på samma plattform som Cayenne. Effekten är 240 hk, vridet 550 Nm.



Den nya Cayennevarianten kommer att börja säljas i februari 2009 och första marknaden är Europa, "men förberedelser är redan i gång för att introducera den även i andra länder", enligt Porsche.

Vi citerar Porsche vidare:
"Med introduktionen av Cayenne Diesel fortsätter Porsche sitt åtagande att minska bränsleförbrukningen. Redan våren 2007 utrustades den nya generationen av Cayenne med direktinsprutade bensinmotorer som förbrukar upp till 15 procent mindre bränsle vid normala körförhållanden."
"Porsches ledning är övertygad om att framgången för Cayenne, kompletterad med en bränslesnål V6 turbodiesel, ska hålla i sig. Under det senaste räkenskapsåret 2007/08 såldes 45.478 Cayenne (som nu består av fem olika modeller), det bästa resultatet någonsin."

Någon prisindikation för Cayenne diesel har ännu inte givits. Cayenne med 3,6-liters bensin-V6:a på 280 hästkrafter kostar i Sverige 473.500 kronor. Den drar 12,7 liter/100 km och släpper ut 304 gram CO2 per kilometer.


// Mr Porsche


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback